You need to enable JavaScript to run this app.

Ana içeriğe geç

Biyomedikal Giyilebilir Teknolojilerde Hassas Veri Analitiği

Administrator
Kişisel sağlık yönetiminin odak noktası, hastanelerden çıkarak bireyin günlük yaşamına, daha spesifik olarak giyilebilir donanımlara doğru kaymaktadır. Önceleri sadece adım sayma veya basit nabız ölçümü ile sınırlı olan akıllı saatler ve bantlar, gelişmiş optik ve biyoelektrik sensörlerin entegrasyonu ile klinik doğrulukta veriler toplayan teşhis cihazlarına dönüşmüştür. Tıbbi kalitedeki bu devasa veri akışının analitiği, önleyici tıbbın temel bilgi kaynağını oluşturmaktadır.

Sürekli Glukoz İzleme ve Mikro İğne Sensör Mimarileri

Metabolik hastalıkların takibinde geleneksel parmak delme yöntemlerinin yerini, deri altına yerleştirilen minimal invaziv mikro iğne matrisleri kullanan sürekli glukoz izleme (CGM) sistemleri almaktadır. İnterstisyel sıvıdaki glukoz seviyelerini dakikalar bazında okuyan bu sensörler, hastanın karbonhidrat alımına ve fiziksel aktivitesine verdiği glisemik yanıtları anlık olarak çizer. Bu verilerin akıllı algoritmalarla işlenmesi, hipoglisemi ataklarını saatler öncesinden tahmin edebilen ve insülin pompalarıyla tam otonom iletişim kurabilen kapalı döngü (closed-loop) sistemlerin temelini atmaktadır.

Elektrokardiyogram (EKG) Verilerinin Makine Öğrenmesi ile Sınıflandırılması

Güncel giyilebilir cihazlar, kullanıcının bileğinden tek derivasyonlu EKG çekimi yapabilme kapasitesine sahiptir. Buradaki asıl inovasyon donanımdan ziyade, milyarlarca atım verisi ile eğitilmiş bulut tabanlı makine öğrenmesi algoritmalarındadır. Bu algoritmalar, arkaplanda çalışan fotopletismografi (PPG) sensörlerinden gelen verileri sürekli tarayarak Atriyal Fibrilasyon (AFib) gibi ölümcül olabilecek düzensiz ritim sinyallerini tespit eder. Sistem, klinik olarak şüpheli bir paterne rastladığında kullanıcıyı uyararak teşhis kalitesindeki bir EKG kaydı almasını sağlar ve veriyi doğrudan kardiyoloğa iletebilir.

Tıbbi Cihaz Regülasyonları ve Veri İletim Protokolleri

Giyilebilir cihazların tıbbi bir teşhis aracı (MedTech) olarak kabul edilebilmesi için FDA ve EMA gibi kurumların katı regülasyonlarından (örneğin yazılım tabanlı tıbbi cihaz - SaMD) geçmeleri gerekir. Toplanan hassas fizyolojik verilerin buluta aktarımı sürecinde, uçtan uca şifreleme ve HIPAA uyumlu veri iletim protokollerinin kullanılması zorunludur. Yanlış pozitif bildirimlerin hasta psikolojisini bozmaması ve sağlık sistemlerine gereksiz yük bindirmemesi için veri işleme algoritmalarının klinik ortamda doğrulanması (clinical validation) ve hata paylarının yasal standartların altında tutulması, üreticilerin aşması gereken en önemli mühendislik engellerindendir.
İşin Doğrusu Youtube Kanalı