You need to enable JavaScript to run this app.

Ana içeriğe geç

Alibaba'dan Yapay Zekâ Dünyasına Yeni Bir Oyuncu: Qwen3-Max

Administrator
Çinli teknoloji devi Alibaba, yapay zekâ pazarındaki rekabeti daha da kızıştıracak yeni üretken modeli Qwen3-Max'i tanıttı. Sektörün en güçlü isimleri olan GPT-5, Gemini 2.5 Pro ve Claude Opus 4 gibi modellere meydan okuyan Qwen3-Max, performans testlerinde elde ettiği etkileyici sonuçlarla dikkatleri üzerine çekti.

[Resim: bx9zzt0.png]

Yüksek Performansın Sırrı: Verimlilik Odaklı Eğitim

36 trilyon token ve 1 trilyonun üzerinde parametre ile eğitilen Qwen3-Max, sadece performansıyla değil, aynı zamanda eğitim sürecindeki verimliliğiyle de fark yaratıyor. Model, PAI-FlashMoE adı verilen özel bir strateji sayesinde, bir önceki sürümü Qwen2.5-Max-Base'e kıyasla yüzde 30 daha verimli bir şekilde eğitildi. Bu strateji aynı zamanda eğitim süresini de ciddi oranda hızlandırdı. Alibaba, SanityCheck ve EasyCheckpoint gibi teknolojilerle kesinti süresini de beşte birine düşürerek daha istikrarlı bir sistem ortaya koydu. Tüm bu iyileştirmeler, modelin mantık yürütme, matematik ve bilimsel akıl yürütme becerilerini önemli ölçüde güçlendirdi.

Testlerde Zirveye Oynuyor

Qwen3-Max, yapay zekâ modellerini sıralayan LMArena'da üçüncülüğe yerleşerek Gemini 2.5 Pro ve Claude Opus 4'ün hemen arkasında yer aldı. Programlama yeteneklerini ölçen SWE-Bench Verified testinde 69,6 puan alarak DeepSeek V3.1'i geride bıraktı. Ayrıca, API ve harici araç kullanım becerilerini ölçen Tau2-Bench testinde 74,8 puanla hem Claude Opus 4 hem de DeepSeek V3.1 gibi rakiplerini geçmeyi başardı.

Alibaba, bu güçlü modeli Qwen'in resmi web sitesi üzerinden ücretsiz olarak kullanıma sundu. Geliştiriciler ise Alibaba Cloud Model Studio aracılığıyla API'ye erişim sağlayabiliyor.
İşin Doğrusu Youtube Kanalı