Günümüzde internet, hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan en güncel veriler, dijitalleşmenin ülkemizdeki boyutunu gözler önüne seriyor. Türkiye’de 16-74 yaş arasındaki bireylerin internet kullanım oranı %92,3 seviyesine ulaşarak, dijital dünyaya adaptasyonun ne denli yüksek olduğunu kanıtlıyor. Peki, bu denli geniş bir kitle internete hangi kapılardan giriyor?
Zirvede Akıllı Televizyonlar Var
Dijital dünyada "bağlı cihazlar" ekosistemi genişlemeye devam ederken, Türk kullanıcılarının internete bağlanmak için tercih ettiği cihazlarda ilginç bir tablo ortaya çıkıyor. Araştırmalara göre, internete erişimde en popüler cihaz %62 kullanım oranıyla "internet bağlantılı televizyonlar" (Smart TV) oluyor. Artık televizyonların sadece yayın izleme aracı değil, aynı zamanda video içerik platformlarına erişim, oyun ve etkileşim merkezi olduğu görülüyor.
Akıllı Ev Aletleri ve Giyilebilir Teknolojiler Yükselişte
Akıllı televizyonları, %18,6 ile robot süpürgeler, buzdolapları, fırınlar ve kahve makineleri gibi internet bağlantılı ev aletleri takip ediyor. Bu durum, akıllı ev konseptinin Türkiye’de hızla benimsendiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Üçüncü sırada ise %16,7 ile akıllı saatler, spor bantları, akıllı gözlükler ve çeşitli giyilebilir aksesuarlar yer alıyor.
Liste şu şekilde devam ediyor:
Güvenlik sistemleri (kameralar, akıllı kilitler vb.): %6,3
Sağlık takip cihazları: %5,5
İnternet bağlantılı otomobiller: %3,9
İnternet bağlantılı oyuncaklar: %1,1
Demografik Analiz: Gençler ve Eğitim Düzeyi
İnternet kullanım verileri sadece cihaz tercihleriyle sınırlı kalmıyor; yaş ve eğitim düzeyi de kullanım oranlarını doğrudan etkiliyor. %98,8 ile en yüksek internet kullanım oranı 25-34 yaş grubunda görülüyor. Genç nüfusun dijital dünyadaki varlığı oldukça baskınken, eğitim düzeyi yükseldikçe internete erişim oranının da arttığı dikkat çekiyor. Üniversite ve üzeri eğitim almış bireylerde internet kullanım oranı %99,6 gibi oldukça yüksek bir seviyeye ulaşıyor.
İnternete Bağlanırken Hangi Cihazları Tercih Ediyoruz?
İnternete Bağlanırken Hangi Cihazları Tercih Ediyoruz?
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi