You need to enable JavaScript to run this app.

Ana içeriğe geç

Fotonik İşlemciler (Photonic Computing) ve Optik Çip İçi İletişim Protokolleri

Administrator
Elektronik entegre devrelerin nanometre seviyesine inen transistör mimarileri, kuantum tünelleme etkileri ve aşırı ısınma problemleri nedeniyle veri iletim hızını fiziksel olarak artıramayacak bir platoya ulaşmıştır. Elektrik sinyalleri yerine bilgi taşıyıcısı olarak fotonların (ışık parçacıkları) kullanıldığı fotonik bilgi işlem (photonic computing) teknolojisi, veri işleme ve iletiminde elektron tabanlı kısıtlamaları tamamen ortadan kaldıran bir donanım yaklaşımı sunar. Optik çip mimarileri, bakır tellerin direnç sorunlarını lazerlerin parazitsiz ve paralel doğasıyla değiştirerek saniyede yüzlerce terabitlik bant genişliği sağlarken ısıl kayıpları sıfıra yaklaştırmaktadır.

Elektronik Kısıtlamalar ve Silikon Fotonik Üretim Teknikleri

Geleneksel devre kartlarında elektronlar metal iletkenler üzerinden akarken doğal bir dirençle karşılaşır, bu direnç ısınmaya neden olur ve sinyal bütünlüğünü korumak için yüksek voltaj gereksinimleri doğurur. Silikon fotonik üretim hattı, mevcut CMOS tabanlı çip fabrikasyon altyapılarını kullanarak optik bileşenleri (modülatörler, fotodetektörler, dalga kılavuzları) doğrudan standart silikon yongalar üzerine basmayı başarır. Böylece ayrı ayrı üretilen optik kablo ve elektronik entegreleri birleştirmek yerine, elektronları ışığa dönüştüren lazer kaynakları çipin kalbine mikroskobik boyutlarda entegre edilir. Bu entegrasyon, milyarlarca dolarlık üretim tesislerini değiştirmeden yeni nesil optik mimariyi ticari olarak üretilebilir kılar.

Optik Dalga Kılavuzları (Waveguides) ile Bant Genişliği Maksimizasyonu

Fotonik işlemcilerin en belirgin üstünlüğü, dalga boyu bölmeli çoğullama (Wavelength-Division Multiplexing - WDM) adı verilen teknikle veri yollarında yarattığı asimptotik kapasite artışıdır. Elektronik bir bakır tel aynı anda sadece tek bir elektriksel sinyali taşıyabilirken, silikon içindeki nanometrik optik dalga kılavuzları (waveguides) farklı renklerdeki (frekanslardaki) onlarca lazer ışınını birbirine karışmadan eşzamanlı olarak iletebilir. Bu özellik, işlemci çekirdekleri (cores) arasındaki veya bellek (RAM) ile işlemci arasındaki veri aktarım hızını (interconnect bandwidth) optik hızlara çıkararak, devasa veri tabanlarının saniyeler içinde işlenmesine olanak sağlayan ultra geniş veri otoyolları yaratır.

Yapay Zeka Çıkarım (Inference) İşlemlerinde Işık Tabanlı Paralelizasyon

Derin sinir ağlarının çalıştırılması (çıkarım işlemleri), büyük oranda matris çarpımı adı verilen doğrusal cebirsel hesaplamalara dayanır. Fotonik donanımlar, sinyalleri elektrik devrelerinde mantık kapılarından (logic gates) geçirmek yerine, ışık dalgalarının girişim (interference) ve faz değişim özelliklerini kullanarak matris hesaplamalarını fiziksel olarak, ışık hızında (pasif olarak) gerçekleştirir. Çiplerden geçen lazer ışınları, entegre Mach-Zehnder interferometre ağlarında optik hesaplamalara uğrar. Bu süreç, donanımsal hiçbir ısınma yaratmadığı ve saat döngüsüne (clock speed) ihtiyaç duymadığı için, modern yapay zeka modellerinin çıkarım aşamasında harcadığı enerji tüketimini mevcut GPU'lara oranla binlerce kat optimize eden donanım devriminin kilit taşını oluşturur.
İşin Doğrusu Youtube Kanalı