You need to enable JavaScript to run this app.

Ana içeriğe geç

Kuantum Makine Öğrenimi (QML) ve Çok Boyutlu Veri Optimizasyonu

Administrator
Klasik bilgi işlem donanımlarının Moore Yasası'ndaki yavaşlama ile doygunluğa ulaşması, karmaşık veri yığınlarının işlenmesinde radikal bir yaklaşım olan Kuantum Makine Öğrenimi (Quantum Machine Learning - QML) disiplinini ön plana çıkarmıştır. Kuantum mekaniğinin süperpozisyon ve dolanıklık (entanglement) gibi doğal fenomenlerinden faydalanan bu alan, yapay sinir ağlarını kübitler (qubits) üzerinden yeniden inşa ederek mevcut eğitim algoritmalarını dönüştürmeyi hedefler. QML, geleneksel donanımlarda aylarca sürebilecek küresel optimizasyon problemlerini ve genetik dizilim analizlerini kuantum hızlandırma (quantum speedup) avantajı ile saniyelere indirebilecek matematiksel yapıtaşlarını barındırır.

Kuantum Durumları Üzerinden Veri Vektörizasyonu (Quantum Embedding)

Makine öğrenmesi modelleri veriyi analiz etmeden önce yüksek boyutlu vektör uzaylarına yerleştirir. Klasik sistemlerde boyut sayısı arttıkça hesaplama maliyeti üstel olarak büyür (Boyutluluk Laneti). Kuantum algoritmaları, Hilbert uzayının logaritmik olarak genişleyen devasa kapasitesinden faydalanarak bu problemi doğrudan çözer. Kuantum gömme (quantum embedding) yöntemleriyle, klasik veri setleri doğrudan kuantum durumlarına çevrilerek kübit genliklerinde (amplitudes) depolanır. Bu işlem, klasik mimarilerde yapılması pratik olarak imkansız olan son derece karmaşık, doğrusal olmayan hiperdüzlemlerin (hyperplanes) anlık olarak haritalanmasını ve sınıflandırma problemlerinde devasa bir işlem ayrıştırma kabiliyeti kazanılmasını sağlar.

Hibrit Klasik-Kuantum Ağları (VQA) ve Optimizasyon Darboğazları

Mevcut Gürültülü Orta Ölçekli Kuantum (NISQ) donanımları, dış ortamdan gelen ısı ve titreşime karşı hassas olduklarından uzun kuantum algoritmalarını hatalar birikmeden tamamlamakta zorlanırlar. Bu donanım sınırlamasını aşmak için Varyasyonel Kuantum Algoritmaları (Variational Quantum Algorithms - VQA) adı verilen hibrit sistemler geliştirilmiştir. Bu mimaride kuantum devresi, verinin ağır ve çok boyutlu özellik çıkarımını parametrik dönüşümlerle gerçekleştirirken, elde edilen çıktıları analiz etmek ve hata fonksiyonunu (loss function) güncelleyip optimize etmek klasik GPU'lara bırakılır. Devrenin parametreleri gradyan inişi (gradient descent) yöntemleriyle klasik bilgisayarlar tarafından periyodik olarak kalibre edilerek, her iki donanımın en güçlü olduğu yanlar sinerjik olarak birleştirilir.

İlaç Keşfi ve Moleküler Modellemede Kuantum Avantajı

Geleneksel bilgisayarlar, atomlar arası etkileşimleri ve elektron bulutlarının kuantum mekaniksel davranışlarını sadece basitleştirilmiş yaklaşımlarla simüle edebilirler. Bir molekül içindeki elektron sayısı arttıkça, olasılık dağılımlarını hesaplamak imkansızlaşır. QML, moleküler yapıların enerjetik manzaralarını kendi doğası gereği kuantum seviyesinde işleyebildiği için ilaç keşfi (drug discovery) süreçlerinde rakipsiz bir avantaj sunar. Kuantum destekli Üretken Çekişmeli Ağlar (QGAN), henüz doğada var olmayan ancak belirli bir virüsün protein katlanma yapısına kusursuz şekilde kilitlenecek yeni organik moleküllerin sentezlenme olasılıklarını tahmin ederek, yıllar süren farmakolojik test süreçlerini mikrosaniyelik simülasyonlara indirgemektedir.
İşin Doğrusu Youtube Kanalı